Jesienne przetwory
Tematem przewodnim zajęć u naszych Myszek z grupy III są jesienne owoce. W związku z tym nasze przedszkolaki zamieniły się dzisiaj w prawdziwych MasterChef’ów i samodzielnie wykonały powidła śliwkowe.
Dzieci najpierw (zgodnie z zasadami edukacji daltońskiej) dowiedziały się jak krok po kroku przygotować te słodkie przetwory. Następnie zgodnie z instrukcją wspólnie przygotowały powidła:
- kroiły śliweczki,
- doprawiły je trzcinowym cukrem i aromatycznym cynamonem
- oraz dodały sok z cytryny.
Musimy nieskromnie przyznać, że nasze grupowe powidła (oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych) są po prostu najlepsze na świecie! Potwierdzili to sami nasi mali testerzy.
Jutro na drugie śniadanko skosztujemy naszego wyrobu raz jeszcze - tym razem ze świeżym chlebkiem.