KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Regulamin biblioteki

  • Gdy wchodzisz do biblioteki powiedz: Dzień dobry!
  • Wychodząc z biblioteki, powiedz: Do widzenia!
  • Jednorazowo z mojej szafeczki możesz wypożyczyć 3 książeczki!
  • Wypożyczone książki trzeba szanować! Nie zaginać kartek ani po nich rysować!
  • Po przeczytaniu grzecznie podziękować i do biblioteki oddać!
  • Gdyby się nieszczęście stało i książeczka się zgubiła do biblioteki przyjdź śmiało,
    rozmowa nie będzie niemiła!

Biblioteka przedszkolna swoją działalność rozpoczęła w październiku 2006 roku.
Cieszy się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i rodziców.
W bibliotece przedszkolnej dwa razy w miesiącu dla wszystkich dzieci z przedszkola organizowane są „Spotkania czytelnicze” oparte głównie na pracy z czytanym tekstem.

Na terenie biblioteki organizowane są konkursy zarówno o zasięgu przedszkolnym, jak i szerszym (gminnym, powiatowym, wojewódzkim): recytatorskie dotyczące np. twórczości J. Tuwima; plastyczne: „Brzechwa w oczach dziecka”, „Andersen i jego baśnie”, „Przygody misia Uszatka”, „Przygody wróbelka Elmelka”,  „Mój ulubiony bohater książkowy”, „Bohaterowie ulubionych wierszy J. Brzechwy i J. Tuwima” oraz corocznie w maju rozstrzygany jest konkurs na systematycznego czytelnika. Zwycięzcy otrzymują nagrody książkowe, a ich rodzice dyplomy dla „Super czytającej rodziny”.